Belediyelerden mahkemelere dosya yağıyor

Haber Giriş : 07 Aralık 2005 01:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42


12 Ekim 2004'ten sonra kaçak inşaat yapan ve bunlara göz yumanlara hapis cezası verilmeye başlanması belediyeleri hareketlendirdi.

Yeni yasa çerçevesinde Bursa'da geçtiğimiz hafta bir kişinin 3 yıl hapis cezasına mahkum edilmesi, konunun ciddiyetini gözler önüne serdi. Adana'nın Seyhan ilçesinde 31 kişi hakkında kaçak yapıdan dolayı işlem yapıldı. Türkiye'nin en büyük ikinci ilçesi olan İzmir Konak'ta 250, Bursa Osmangazi'de 955 kaçak yapı hakkındaki dosyalar mahkemeye gönderildi.

Türk Ceza Kanunu'na (TCK) eklenen ve 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren yeni maddeye göre; 12 Ekim 2004'ten sonra kaçak inşaat yapan ve bunlara göz yumanlar hapis cezasına çarptırılacak. Yeni yasadan güç alan belediyeler, her türlü uyarıya rağmen kaçak yapılaşmayı durdurmayan vatandaşları tek tek savcılığa bildiriyor. Cezai yaptırımların ilk örneği geçtiğimiz günlerde Bursa'da yaşandı. Kaçak yapılaşmanın en fazla görüldüğü Osmangazi ilçesi Yeni Karaman Mahallesi'nde 3 kat imar izni olan arsaya ruhsat almadan 5 katlı bina yapan Ümit Aydemir hakkında Osmangazi Belediyesi ekipleri tarafından 4 kez zabıt tutuldu. 9 Kasım 2004'te Belediye Encümeni, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 42. maddesine göre Aydemir'e, kaçak bina yaptığı gerekçesiyle 6 bin 680 YTL (6 milyar 680 milyon lira) para cezası kesti. Ardından da savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık, söz konusu kişi hakkında 14 Şubat'ta dava açtı. Bursa 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonunda sanığa 4 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme daha sonra cezayı 3 yıl 4 aya indirdi. Ceza, Yargıtay'ın onaması halinde kesinleşecek. Dava, aynı zamanda diğer kaçak bina yapanlar için de emsal teşkil edecek.

Bursa Osmangazi Belediyesi'nin 22 Ekim 2004 tarihinden bu yana Cumhuriyet Savcılığı'na bildirdiği kaçak inşaat şikayeti ile ilgili 955 dosya bulunuyor. İzmir Konak Belediyesi ise ilçe sınırları içinde 250 kaçak inşaat tespit etti. İzmir Konak'ta ayrıca 1, 2 ve 3. katları kaçak yapmak isteyen 261 kişi, ceza almadan belediyenin uyarısı üzerine evlerini yıktı. Yıkmak istemeyen 31 kişiye Belediye Encümeni tarafından 49 bin YTL tutarında para cezası kesildi. Adana Seyhan Belediyesi de 305 adet temel, duvar ve kalıp halinde kaçak bina yıkımı yaptı.

Türkiye Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, kaçak yapı konusuna medya ve halktan destek istedi. İnsanların, ruhsat ve iskan ruhsatı olmayan binalardan konut almamasını isteyen Başkan Aytaç Durak, ?Vatandaşlarımız evlerin ruhsatlı olup olmadığını araştırsın. Bütün bunların dışında istenmeyen kaçak binalar yapılıyorsa, sorumlular etkili şekilde uğraşsınlar. Aksi halde, yasal en ağır cezalar söz konusu olacak.? diye konuştu. Adana'da 5216 sayılı kanun çerçevesinde mevzuata aykırı tüm yapıları yıktıklarını vurgulayan Durak, ?Bunları ikinci bir ihtara gerek görmeden yıkıyoruz. Kesinlikle affetmiyoruz. Diğer büyükşehir, ilçe ve alt kademe belediyelerin de aynı titizliği ve duyarlılığı göstermelerini tavsiye ederim.? dedi. ?Babamın yaptığı kaçak binayı bile yıkarım.? diyen Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk ise, ?Kaçak yapılaşmayla mücadelede kesin kararlıyız. Başbakan'ımızın talimatları doğrultusunda kanunsuz yapılaşmayla sonuna kadar mücadele edeceğiz.? şeklinde konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber